3 pyszne fit przekąski na majówkę

Wiosna w pełni: słońce przygrzewa, ptaszki śpiewają, cały świat tonie w zieloności… Aż żal marnować taką pogodę na siedzenie w domu, prawda? Radzimy natychmiast spakować kosz piknikowy i wyruszać na majówkę – zanim inni zajmą najlepsze, najbardziej zaciszne miejsca w pobliskim parku czy nad jeziorem. Co zabrać ze sobą na piknik? Oczywiście, możesz pójść na skróty i zadowolić się ciastkami i chipsami. My jednak mamy dla Ciebie znacznie zdrowsze rozwiązanie. Oto 3 pomysły na zdrowe przekąski piknikowe, które bez problemu przyrządzisz w domu!

Kokosowo-owsiane fit batoniki bez cukru

Jeśli chodzi o fit przekąski, batoniki zbożowe nie mają sobie równych – jednocześnie bowiem zaspokajają chęć na słodycze i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Możesz kupić batoniki sprawdzonej firmy lub zrobić je samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na przekąskę własnej roboty przygotuj:

  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 3 łyżki miodu bez cukru
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • po 3 łyżki suszonej żurawiny i daktyli (posiekanych)
  • płatki migdałowe

Wykonanie batoników jest bajecznie proste. Na początku rozpuść olej kokosowy i dokładnie wymieszaj go z miodem. Do tak powstałej kleistej cieczy wrzuć wszystkie pozostałe składniki i mieszaj – tak, aby udało się je równomiernie rozprowadzić. Do wyłożonej papierem formy do pieczenia przełóż całą masę i wyrównaj jej poziom. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż całość ostygnie, i pokrój na mniejsze kawałki.

Lekka sałatka z kuskusem

Na pikniku doskonale sprawdzą się też sałatki – możesz spakować je w słoik lub do pojemnika na żywność. Sałatkę z kuskusem, którą proponujemy, przyrządzisz w mgnieniu oka. Będą Ci potrzebne:

  • 100 g kaszy kuskus
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • czerwoną paprykę
  • szczypiorek
  • rozmaryn
  • łyżkę jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Kaszę kuskus przygotuj według wskazówek na opakowaniu (zazwyczaj należy zalać ją wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez około 5 minut). Pierś z kurczaka pokrój drobno i podsmaż z rozmarynem na odrobinie oliwy z oliwek. Ogórek, pomidor i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki z odrobiną jogurtu greckiego i dopraw do smaku. Pycha!

Pełnoziarnista tarta z kurczakiem

Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie fit przekąski na piknik, możesz pokusić się o upieczenie pełnoziarnistej tarty.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i ziół prowansalskich

Składniki na farsz:

  • czerwona papryka
  • pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, oregano

Zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Następnie wyłóż nim formę na tartę i dokładnie ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Pokrój kurczaka w drobne kawałki, obsyp solą, pieprzem i oregano, a następnie podsmaż na oleju. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem ułóż je na podpieczonym spodzie razem z kurczakiem. Zalej wszystko jajkami wymieszanymi z twarogiem i przyprawami. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *