Składniki

Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu RUSTICA
 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 700 g filetów z kurczaka
  • 1/3 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • chilli
  • świeża kolendra
  Do podania:
  • ryż basmati COMPTOIR DU GRAIN
  • chlebki naan

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund.
  2. Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Po tym czasie, zdjąć sos z ognia i rozdrobnić  za pomocą ręcznego blendera.
  3. Sos ponownie zagotować Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  5. Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe. Gdyby sos był za gęsty dodać więcej bulionu.  Podawać z listkami świeżej kolendry i ryżem basmati.