Jajka marynowane w buraczkach

Składniki:
  • 6 jajek z wolnego wybiegu 10 szt. kl. M WIODĄCA MARKA
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków
  • 1 szklanka wody
  • 2/3  szklanki octu jabłkowego RUSTICA
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu RUSTICA
  • 1 listek laurowy RUSTICA
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  Składniki na łódeczki z cykorii:
  • 3 ogórki konserwowe RUSTICA
  • 1 papryka konserwowa RUSTICA
  • 3-4 łyżki majonezu RUSTICA
  • 12 listków cykorii
  • koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
  2. W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka.
  3. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy.
  4. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki.
  5. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem.
  6. Na każdy listek cykorii nałożyć porcję sałatki, przykryć połówką jajka i udekorować koperkiem.
Polecamy