Pierogi z ricottą i szpinakiem

Składniki: Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 20 g masła LES CROSIES
  • szczypta soli
  Składniki na farsz:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
  • 200 g sera ricotta LES CROISES
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  Do podania:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 2 szalotki
  • szczypiorek
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.
Polecamy