Zupa meksykańska

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 600 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów NOTRE JARDIN
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 2 puszki fasoli czerwonej NOTRE JARDIN
  • sok z 1/2 limonki
  Do podania:
  • ser cheddar LES CROISES
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 papryczka chilli
  • chipsy tortilla TABLES DU MONDE
  • śmietana 18% LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy i gotować tylko chwilę, żeby dodane składniki się podgrzały.
  4. Zdjąć z ognia, doprawić sokiem z limonki.
  5. Podawać z serem cheddar, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, awokado, chilli, kleksem śmietany, oraz listkami świeżej kolendry.
Polecamy