Kleftiko – jagnięcina pieczona w pergaminie

Składniki:
  • 1-1,2 kg udźca jagnięcego (ok 2kg z kością)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku (2 pokrojone w plasterki, 2 w całości)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej Rustica
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka suszonego oregano Rustica
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Rustica
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 200 g twardego sera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 pomidora pokrojonego w plasterki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  Dodatkowo:
  • papier do pieczenia Elembal,
  • sznurek
Sposób przygotowania:
  1. Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski.
  2. Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać wszystkie składniki . Przykryć miskę folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Kiedy mięso jest już zamarynowane, dodać do niego pokrojony w kostkę (2cm) ser. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na 4 części.
  5. Na blasze do pieczenia ułożyć 4 kawałki papieru do pieczenia, tworząc gwiazdę. Na środek ułożyć ziemniaki i polać marynatą z jagnięciny. Na ziemniaki ułożyć mięso i warzywa. Przykryć plasterkami pomidora. Papier do pieczenia zgarnąć do środka, zawiązać jak sakiewkę.
  6. Blachę z tak przygotowaną jagnięciną przełożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika. Rozwiązać sakiewki i ponownie wstawić do piekarnika, by mięso i ziemniaki lekko się zarumieniły.
Polecamy