Składniki

  • 3 brzoskwinie
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej SAINT-AZAY
  • świeża bazylia
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  Składniki na marynatę:
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka octu jabłkowego RUSTICA
  • ½ szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  • 1 łyżeczka miodu NID D'ABEILLE
  Składniki na dressing:
  • 3 łyżki marynaty
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn z marynaty
  • sól, pieprz RUSTICA

Sposób przygotowania

1.Brzoskwinie pokroić w łódeczki. Ułożyć w misce, dodać gałązki rozmarynu.

2. Przygotować marynatę:  Ocet wlać do garnuszka, dodać sól i miód. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia soli i miodu. Nie gotować! Dodać wodę. Marynatą zalać brzoskwinie z rozmarynem i odstawić na 30 minut.

3. Po tym czasie wyjąć rozmaryn i drobno posiekać, dodać 3 łyżki marynaty, rozdrobniony czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać Przyprawić solą i pieprzem.

4. Brzoskwinie wyjąć z marynaty i każdy kawałek owinąć w plasterek szynki parmeńskiej.

5. Na patyczki do szaszłyków nabić mozzarellę, listek bazylii a następnie brzoskwinię owiniętą w szynkę parmeńską. Polać dressingiem i od razu serwować.