Kompot wigilijny z suszonych owoców

Składniki:
  • 200 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
  • 150 g suszonych moreli TABLIER BLANC
  • 150 g rodzynek TABLIER BLANC
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 litrów wody
  • miód KWINTESENCJA SMAKU
Sposób przygotowania:
  1. Suszone owoce wypłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą, dodać cynamon, goździki, anyż i  wanilię. Odstawić na 3 godziny.
  2. Po tym czasie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, oraz miąższ. Kompot zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać miód do smaku.
  3. Kompot podawać gorący lub zimny, według własnego uznania.
Polecamy