Zupa cytrynowa z serowymi pulpetami

Składniki:
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki marchewek
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 100 g świeżego jarmużu
  • 1 puszka fasoli WM
  • 1 1/2 -2 litrów bulionu drobiowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  Składniki na pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 6 łyżek sera Grano Padana LES CROISES
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  Do podania:
  • ser Grano Padana LES CROISES
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  2. Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, tak, żeby warzywa się zarumieniły.
  4. Dodać bulion, zagotować i gotować około 5 minut, następnie dodać jarmuż, odsączoną z zalewy fasolę, pulpety, skórkę i sok z cytryny, oraz płatki chilli i gotować kolejne 5 minut.
  5. W razie potrzeby doprawić.
  6. Podawać z dodatkową porcją sera, posiekaną natką pietruszki, oraz plasterkami cytryny.
Polecamy