Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami

Składniki:
  • 1 saszetka (100g) ryżu basmati Comptoir du Grain Wiodącej Marki
  • 200g mielonego mięsa jagnięcego
  • mały kawałek dyni (ok. 200g)
  • ¼  szkl. suszonych moreli Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • ¼ szkl. rodzynek Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • ½ łyżeczki utartych ziaren kolendry
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Nid d’Abelle Wiodącej Marki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Rustica Wiodącej Marki
  • 1 kostka bulionu warzywnego Wiodącej Marki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz Wiodącej Marki (do smaku)
  • sok z ½ limonki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  1. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki.
  3. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku.
  5. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim mielone mięso (aż całkowicie się zetnie ok. 3-4 min.). W trakcie smażenia dodać kumin i utarte ziarna kolendry, a pod koniec smażenia wmieszać łyżkę miodu.
  7. Przełożyć mięso do miski i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju – wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić (ok. 2 min.), po czym dodać czosnek, a po chwili ryż i krótko przesmażyć.
  8. Zalać 1 szkl. (250 ml) bulionu, przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
  9. Wmieszać rodzynki i pokrojone morele, i dalej gotować, aż do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn całkowicie zostanie wchłonięty (ok. 5 min.). W razie potrzeby podlewać pozostałym bulionem. Na koniec (ok. 2 min. przed końcem) dodać startą dynię. Wcisnąć sok z ½ limonki, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać natkę pietruszki.
  10. Podawać ciepłe z dodatkiem jogurtu.

 

Polecamy