Składniki

  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • ½ szklanki pistacji niesolonych
  • 15 daktyli TABLIER BLANC
  • 1 czubata łyżka kakao EQUADOR
  • dwie szczypty soli
  2 warstwa:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca TABLIER BLANC
  • ¾ szklanki mleka kokosowego (tylko gęsta biała warstwa) TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek oleju kokosowego BIO VILLAGE
  Dodatkowo:
  • 20 g czekolady deserowej BIO VILLAGE 2 garści pistacji niesolonych
  • 100 g malin

Sposób przygotowania

1.Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie, a puszkę mleka kokosowego umieścić w lodówce. Po schłodzeniu mleko kokosowe rozdzieli się na gęstą białą część oraz wodę. Do przepisu należy użyć jedynie gęstej części mleka.

2.Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3.Przygotować spód: daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle z wody. Do blendera przełożyć migdały i pistacje i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki na spód i rozdrabniać do uzyskania zwartej masy. Masę przełożyć do formy i rozłożyć dociskając delikatnie ciasto do blachy. Włożyć do zamrażarki.

4.Przygotować 2 warstwę: nerkowce odsączyć z wody i dokładnie wypłukać. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać więcej syropu klonowego. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Udekorować drobno pokrojoną czekoladą, posiekanymi pistacjami i malinami. Odstawić do zamrażarki na ok. 4 godziny. Ciasto wyjąć z zamrażarki 10 minut przed podaniem.