Spaghetti alle Vongole

Składniki:
  • 500 g małży
  • 300 g makaronu spaghetti Turini
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek Rustica
  • sól Rustica
  • pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
  1. Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić.
  2. Ugotować makaron.
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i przykryć pokrywką. Po około 3 minutach zdjąć pokrywkę, wlać wino i dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, dusić na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyłowić wszystkie małże. Te które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić. Pozostały sos, gotować chwilę w celu zredukowania. Zredukowany sos przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i serwować.
Polecamy