Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

Składniki:
  • 5 kawałków chleba pszennego
  • 1 opakowanie hummusu PIC'EXPRESS
  • 5 gałązek pomidorków czereśniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
  • 4 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • listki bazylii
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
  2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
  4. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
  5. Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.
Polecamy