Wegański sernik malinowy

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie. Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów. Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do […]

Czytaj dalej…

Kokoski w czekoladzie

Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił. Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości […]

Czytaj dalej…

Pieczony naleśnik dutch baby

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut. Na rozgrzane […]

Czytaj dalej…

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać […]

Czytaj dalej…

Ciastka śniadaniowe

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W drugiej […]

Czytaj dalej…

Owocowa pizza z granoli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy  o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę. Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach. Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy […]

Czytaj dalej…

Mini serniczki jogurtowe

Migdały zmielić na mąkę. Jedną łyżkę mąki migdałowej odłożyć do masy serowej.  Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód, sól i cynamon, wyrobić gładkie ciast.  Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć porcję ciasta, docisnąć palcami. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serowo-jogurtową: W misie miksera […]

Czytaj dalej…

Mini serniczki z truskawkami

Ciastka rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do misy miksera przełożyć mascarpone, ubijać przez 30 sekund. Dodać śmietankę i cukier puder i ubić aż krem stanie się puszysty. Na dno szklanych miseczek wyłożyć pokruszone ciastka, następnie krem. Udekorować kawałkami truskawek i świeżą miętą. […]

Czytaj dalej…

Ciasto cytrynowe

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem. W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut, lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie […]

Czytaj dalej…

Muffinki śniadaniowe

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek