Kokoski w czekoladzie

Składniki:
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 5 łyżek syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady gorzkiej 64 % TABLETTE D'OR
Sposób przygotowania:
  1. Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił.
  2. Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości orzecha włoskiego. Gdyby masa nie chciała się lepić i wydawała się za sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju kokosowego, wymieszać i formować kulki. Uformowane kulki odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki i maczać dokładnie w roztopionej czekoladzie. Oprószyć delikatnie wiórkami kokosowymi.  Gotowe kulki odłożyć na kolejną godzinę do lodówki, żeby czekolada mogła zastygnąć. Kiedy czekolada zastygnie, wyjąć patyczki.
Polecamy