Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Pieczony camembert z winogronem i orzechami
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów. Górę sera naciąć w kratkę. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około […]
Śledzie z jabłkiem
Filety śledziowe pokroić na około 3 cm kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłko pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem, przyprawić. Powstały sos wymieszać ze śledziami, cebulą i jabłkiem. Posypać szczypiorkiem, lub koperkiem. […]
Sałatka makaronowa
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia. Szynkę i ser feta pokroić w kostkę. Warzywa konserwowe odcedzić na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę, majonez i jogurt, wymieszać razem i dodać do pozostałych składników. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. […]
Roladka drobiowa z jajkiem
3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Żółty ser tarty i pokrojone w […]
Rolada paprykowa z kozim serem, orzechami i rukolą
Piekarnik rozgrzać do 170O C. Brzegi i dno formy ok. 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i odstawić. Do blendera przełożyć żółtka, dodać paprykę i oliwę, zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto […]
Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!) Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z […]
Jaglanka z pieczonymi gruszkami
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na […]
Ciastka owsiane z dżemem
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić. Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić). Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha […]
Burgery z buraków i kaszy jaglanej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące […]