Pieczona pierś z indyka w glazurze miodowo musztardowej

Składniki:
  • 1 pierś indyka (ok 1kg)
  • składniki na marynatę:
  • 2 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 1 łyżka octu winnego RUSTICA
  • 2 łyżki musztardy Dijon RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku podgrzać razem miód, ocet, musztardę, sól i sok z cytryny, do połączenia się składników. Pierś z indyka przełożyć do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Zostawić na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 30 minut piec mięso w worku do pieczenia, po tym czasie przeciąć worek i piec 20 minut, polewając mięso co jakiś czas powstałym w pieczeniu sosem.
  3. Po upieczeniu odstawić mięso na 5 minut do odpoczęcia, po tym czasie kroić w plastry.
Polecamy