Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w paseczki. Większe ogórki pokroić, bardzo małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka. Fasolę szparagową oraz czerwoną, odsączyć z zalewy i przepłukać. Majonez wymieszać z olejem, dodać do składników sałatki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Udekorować natką pietruszki. […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Quinoa z warzywami i jajkiem
Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka. Przełożyć na talerze i […]
Sałatka grecka
Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 5 mm. Dodać oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obrać i pokroić w talarki, dodać do sałatki. Z oliwy i octu winnego przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i oregano. Winegret dodać do sałatki i wymieszać. Posypać pokruszonym serem feta. […]
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Ułożyć kromki chleba na blasze. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Za pomocą pędzelka rozsmarować oliwą kromki chleba i ułożyć na nich kawałki pomidora i mozzarelli. Skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Po wyjęciu z piekarnika, bruschetty […]
Szaszłyki z figami
Figi pokroić na 4 kawałki. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig. Ser pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser. Posypać skórką cytryny. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu. […]
Taboulé
Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w […]
Sałata z szynką włoską, gruszką i serem pleśniowym
Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski. Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi. Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, […]
Sałatka z serem camembert, jabłkiem i pistacjami
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ser Camembert pokroić na trójkąciki. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć kawałki sera oraz pistacje i wszystko polać miodem. Przykryć szczelnie drugim kawałkiem folii i piec około 4 minuty, aż ser będzie podgrzany, ale nie będzie się rozpływał. Przygotować winegret. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. […]
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia). Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje. Do gorącego szpinaku […]
Sałatka z serem kozim, burakami i winegretem
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, delikatnie posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i piec przez 30 minut, aż zmiękną. Ostudzić i pokroić w półplasterki. Ser pokroić w cienkie plastry. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Szalotkę drobno posiekać. Awokado obrać, pokroić w plasterki. W szklance wymieszać oliwę z […]