Kokosowa panna cotta z borówkami

Składniki:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml napoju kokosowego NAT&VIE
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  Składniki na mus borówkowy:
  • 200 g borówek DOUCEUR DU VERGER
  • 2 łyżki miodu KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
  1. Żelatynę zalać odrobiną wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Napój kokosowy przelać do rondelka, dodać ziarenka wanilii, oraz cukier i zagotować. Zdjąć z ognia. Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżki napoju kokosowego i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do garnuszka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę przelać do silikonowych foremek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  2. Do garnuszka przełożyć borówki, dodać sok z cytryny, miód i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Gotowe panna cotty podawać z musem borówkowym.
Polecamy